Hekkekasse for vandrefalker

Vandrefalken hekker gjerne på berghyller, men også i gamle reir etter for eksempel kråker eller ravner, Polen har slike ‘trehekkende falker’. De bygger altså ikke reir selv og tilfører heller ikke noe material til hekkeplassen. Selv om mange fugler er rene arkitekter og imponerer med byggverk og farger, har vandrefalken en minimalistisk preferanse. Falker ser seg ut et hekkeområde mange måneder før de faktisk går inn for å hekke, dermed er det bare til å legge tilrette fortløpende slik at de velger å bli værende.

Hunnen er større en hannen, på engelsk blir en hann gjerne kalt en tiercel, som fra gammelt av betyr en tredjedel. Hun lager en liten fure i sanden hvor hun vil legge egg. Denne fine sanden passer på at eggene ikke blir utsatt for skarpe kanter eller at de triller triller bort. I en hekkekasse bør større steiner ligge i bunn for drenering, finkornet sand på toppen, to-tre cm. Ved senere anledning vil også den fine sanden absorbere endel avføring fra de voksende ungene. Hunnen legger mellom 2-5 egg, etter siste egg er lagt, varer rugingen ca.29-32 dager. I denne perioden ligger hunnfalken med sine skarpe klør forsiktig med tærne sammenkrøllet, og snur eggene, slik som høna, for at ikke hinnen i egget skal feste seg. De første dagene etter klekkingen vil hannen stå for jakten, mens hunnen mater de små falkekyllingene. Når de har vokst og blitt litt større, vil hunnen også dra ut på jakt.

Hekkekasse (PDF)
En hekkekasse kan være åpen, bare være et ‘brett’, være bygget med tak eller være delvis trukket inn under en takkonstruksjon. De kan være laget av metall eller tre og må sikres ordentlig på plassen. Det må være en støtte kant langs kassen eller brettet, for å sikre at falkeungene ikke faller utenfor på et tidlig stadium.

Mål, 80 cm bred, 60 cm dyp og 60 cm høy, disse målene kommer fra fagmiljøet for urbane vandrefalker i Nederland. Da falkeungene trenger litt plass å bevege seg frem til de kan fly, monteres det også en stang langs bredden av kassen, samt en ekstra sittestang på en eller begge sidene av kassen. (Se bildet). Det er også viktig å huske drille hull i bunnen av kassen slik at det ikke samles opp med regnvann. En annen ting å tenke på et at kassen bør ha noen ekstra cm med rom for å isolere mot kalde vindkast i vindsterke områder. Om bunnen er for tynn, kan eggene bli underkjølt og da dør kyllingene.

nesting-box.JPG

Plassering, det er viktig å ikke plassere hekkekassen slik at den er mest utsatt for sol. Dette kan bli for varmt for falken og for falkungene. Falker drikker sjeldent (men elsker å bade) da de får i seg væske gjennom byttedyr, dermed er det kritisk for falkungene om de blir utsatt for hete. Å plassere kassen mot soloppgangen i øst er bedre. Ta høyde for at falkene er sensitive til aktivitet ovenfra. Rovfugler føler seg trygge høyt oppe, og kan stresse om det blir lyder og bevegelser fra høyere hold. Kassen plasseres på kanten av bygget, det føles mest naturlig for dem.

Aktivitet, pass på, vandrefalkene er utrolig sensitive til for mye aktivitet. Når kassen er satt opp og kamera montert, la falkene være i fred. Spesielt når eggene er lagt, og ungene har klekket er det farlig å oppholde seg i nærheten. Om falkene føler seg truet går de til angrep og både nebb og klør er en real trussel. Dette skjedde under ringmerking Toledo Univeristy i USA, og folk måtte på med vernehjelm og treskjold, de var vertfall forberedt og hadde en mening med å oppholde seg der. (Teksten fortsetter etter bildet).

article-0-18ED6A0C000005DC-387_634x423.jpg

Lyd, det blir mye lyd med falkekyllinger, og denne lyden blir sterkere og tydeligere ettersom de vokser. Tilslutt vil falkeparet lokke med seg ungene på flyvetyr med å ta med et bytte, slippe det og la ungene fange det. Da kan en høre lyden av ‘masete’ unge falker som flyr etter en av foreldrene. Falkungene vil også ‘lære seg hva de skal spise’ av byttedyr til se selv skal jakte da de blir kjent med det foreldrene tar med til hekkeplassen.

Advertisements

One thought on “Hekkekasse for vandrefalker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s