Hvordan se forskjell på hauk og falk?

I en storby kan du faktisk oppdage å se en rovfugl på kloss hold. Men hvordan kan du se forskjell på dem om du ikke til vanlig kikker i fuglebøker? Her er en liten hjelpeguide. Bli bedre kjent med disse og andre arter i Norsk Ornitologisk Forening sin fugleatlas.

Hauk eller falk?

I fart kan det vær litt vanskelig å skille fuglene på kjennetegn da de kommer som en rask skygge, men da kan man faktisk se på flukten hvilken fugl det er. Vandrefalken (til venstre i bildet over), verdens raskeste dyr, jakter ved å stige i høyden for så å stupe ned etter byttet i en fart på 389km/t (National Geographic). I det den stuper folder den vingene for å minske luftmotstanden, og den lukker faktisk neseborene slik at den ikke besvimer i prosessen. For å jakte på denne måten, foretrekker falken å jakte i åpent terreng. Hønsehauken, som er den mer sky av disse fuglene, jakter ved å overraske byttet sitt, enten sitter den og venter i et tre, eller kommer den overraskende ut av tett vegetasjon. Den er så smidig at den kan manøvrere seg gjennom utenkelige plasser, se forsøket gjort i England! Begge disse fuglene har ekstremt godt syn, noe som er en fordel for jakten og angrepsmetoden. Kjennetegn, en voksen vandrefalk er gul rundt øynene med dyp brune øyner (vanskelig å se pupilen fordi øynene er så mørke), gult øverst på nebbet og gule føtter. En voksen hønsehauk har gyldne, intense øyner og en tydelig iris, og en hvit stripe over øyet. Nebbet er ikke så intenst gult som vandrefalken. Begge er litt mørke over vinger og rygg, de vil varier i farger etter alder, da kan det være lettere å skille dem på brystet. Hønsehaukene har ‘striper’ fra topp til tå, mens vandrefalken har hvite ‘kinn’ og striper nedover kroppen. Hønsehauken har tydelig lange bein, og er dens måte å gripe byttet med. Vandrefalken har en ‘falketann’, om byttet ikke dør av støtet med falken bruker den nebbet i nakken på byttet. I tillegg har falkene har spisse vinger og ‘seiler gjennom luften’, mens haukene har brede vinger og flyr ikke samme distansene som falkene, og primær fjærene er tydelige. De har også ulike haler, hauken sprer halen som en ‘fane’for å manøvrere, mens falken sin er samlet som er en fordel når den stuper. De illustrerende bildene er hentet herfra, (accipiter er haukefamilien, buteo er våken).

 

Hønsehauk eller spurvehauk?

Spurvehauken er mindre enn hønsehauken men er relativt lik i utseendet. Spurvehauk hannen kan bli litt rustrød, men om en ser godt etter virker spurvehaukene smalere og nesten litt ‘yndigere’ i ansiktet enn hønsehauken. Bilde: spurvehauk hann og hunn.

Tårnfalk eller vandrefalk?

Tårnfalken er mindre enn vandrefalken, og kan kjennes igjen med at den står stille i luften, omtrent som en kolibri fugl. Tårnfalken ser ultrafiolett og kan lett spore opp urin fra blant annet mus, som er et av byttedyrene sine. Tårnfalken finnes i sør Norge, og er veldig utbredt i Danmark og finnes også i byene. Mer info om tårnfalken hos Miljølære.

320x240

Advertisements

6 thoughts on “Hvordan se forskjell på hauk og falk?

 1. Dette var en nyttig artikkel!

  Jeg hadde akkurat kommet hjem fra jobb, da jeg så en rovfugl stigende i sirkler opp fra over Gamlebyen gravlund/Lodalen i Oslo. Fuglen gjorde innimellom vingeslag for å vinne høyde, så sirklet den litt, så slo den med vingene igjen. Da den hadde kommet ganske høyt og jeg trodde jeg skulle miste den av syne, satte den med ett kurs tvers over huset der jeg bor i Ekebergskrenten, og videre i retning Ekebergsletta. Basert på det som står beskrevet her, tror jeg det må ha vært en vandrefalk. En nydelig, urban rovfuglopplevelse. 🙂

  Like

  • Garen i Eidfjord Kommune.
   Det ER vanskelig å skille mellom disse fuglene. Vi obseverer av og til, og senest i dag tidlig, en fugl som vi for noen uker siden var veldig rask med å kalle gjøk, men som vi siden, etter å sett den igjen, og da i flukt, ser at det er en rovfugl. Hønsehauk eller falk? Slik den sitter på tak og tretopper, med rak vertikal rygg, minner det om hønsehauk. Når vi ser på bilder blir vi likevel usikker. Vi har ikke vært så heldige som deg, å se den stige og stupe. Kanskje vandrefalk?
   I alle fall; kjekt å se at det er rovfugl i området. De er langt mer fasinerende enn alle de andre.

   Spjenk

   Liked by 1 person

   • Hei, ja i fart kan det være vanskelig å se forskjell. Ut fra beskrivelsen så kunne det høres ut som enten en spurvehauk hunn eller en hønsehauk, mest for beskrivelsen av flukten du så. Det er større sjanse å se en hauk på et tak og i tretopp enn vandrefalk, men alt er relativt. Kan anbefale å se søke på youtube på ‘goshawk’ og ‘peregrine flight’, så kanskje noe kan virke gjenkjennelig. Det er utrolig spennende med rovfugler, det er en viktig del av naturen. Og takk for at du var innom bloggen!

    Like

 2. Det er en fugl som tidvis holder til i hagen der jeg bor, i ett stort tre i midten av en stor hage i ett borettslag med flere bygninger, treet er ca like høyt som taket til 6 etasjers byggene på andre siden av hagen.
  Den kom akkurat og satt seg inni treet, men jeg kan ikke se den inni der.
  Den er mørk, litt større enn en due og har hvite felt på tvers av vingene, og det var det som gjorde at jeg lurte på hva det er for en fugl.
  Den flyr med jevne bestemte bevegelser, flakser ikke fort eller ofte og er ganske smidig men “rolig”.
  Jeg tror ikke det er en hønsehauk, da denne er mer brunaktig og har denne hvite stripen midt på vingen.
  Jeg ser den ikke ofte nok eller lenge nok til å få med meg særlige detaljer som nebb, øyne eller klør, og først nå i dag, så jeg den hvite stripen, VELDIG tydelig da jeg så den bakfra da den flakset et par ganger på vei inn i treet..
  Hva slags fugl kan det være?

  Like

  • Hei, det kunne nesten høres ut som en ung spurvehauk hunn, i ungdrakt. Var det som striper mellom det mørke? Spurvehauker liker seg i hager hvor småfuglene kommer for å spise mat, den er en smidig og rolig jeger, og gjemmer seg gjerne for en fordelsaktig angrepsjakt.

   Like

   • Ja en bred stripe på hver vinge, ca midt på.
    Men jeg vet ikke hvor mye småfugl som er her, virker om skjærene jager og bråker dem vekk hehe..
    (enbeste fuglen jeg ikke liker)
    Har bare aldri sett en sånn hvit stripe på noen fugle før, den var liksom veldig stor.
    Skulle ønske jeg kunne se den inni treet, men det er vel meningen at det ikke skal gå hehe..
    Den virket stor for å være en ung fugl.
    Men siden jeg ikke vet bedre antar jeg ung spurvehauk hunn 🙂
    Håper jeg får øye på den igjen, så kan jeg evt opdatere litt her 😉
    Takk for info.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s