Dette gjør du om du har funnet en fugleunge.

Kreditering av forsidebilde med ugleungene: oestfynsfauna.dk 

Helt kort, hva skal du gjøre om du har funnet en fugleunge.

Husk, om det ikke er behov for det, så ikke involver deg, de klarer seg selv. Men om du tror fuglen er skadd, eller er i fare, så bør du hjelpe.

1). Har fuglen fjær? Om den ikke har fjær, er mer naken, og øynene ikke er åpne, så er den ganske ung/nyklekket. Se om du finner reiret, den har falt ned. Hør om du hører noen pip. Hold fuglen rolig i hånden din, der er viktig at den ikke fryser. Ser du reiret, så legger du den oppi igjen. Om du ikke ser reiret, så ta en mosedott, og lag et reir, og sett den i et tre der du fant den, foreldrene er i nærheten. Om du ikke ser noen ting, så er alternativet at du kontakter noen for råd, men naturen kan virke litt brutal, mange fuglunger klarer seg ikke og blir mat for andre.

2). Fuglen har noen fjær, men den kan ikke fly. Se etter reiret, den har falt ned. Om du ikke finner det, så lag et reir, mosedott eller en krukke/noe du kan sette i et tre, og se om foreldrene flyr i nærheten. Trekk deg litt vekk. Om du ikke ser noen ting, så er alternativet at du kontakter noen for råd, men naturen kan virke litt brutal, mange fuglunger klarer seg ikke og blir mat for andre.

3). Fuglen har fjær, og den kan kanskje fly. Ikke rør den, la den være. Den øver seg på å fly ,f eks, ugler hopper fra greiner, og klatrer opp igjen, helt selv. Foreldrene er i nærheten, men de kan være vanskelige å se på dagtid. Ikke gjør noe.

4) Om en fugleunge er utsatt for fare på veg eller lignende, bare flytt den vekk. Sjekk gjerne om du kan se andre fuglunger, så du setter den på den ‘rette’ siden av vegen. Så lar du den være. Om den er skadd, ring en veterinær.

5). Å passe på fugleunger er veldig krevende i både tid, kunnskap og erfaring, og de kan bli veldig tamme, noe som ikke er bra da de skal kunne klare seg selv etterpå. Om reir er ødelagt og foreldrene er vekke så alltid sjekk med noen som kan gi råd først, og ikke kos på dem. Etter norsk lov er det ikke lov å holde ville dyr i fangenskap. Vi kan alle hjelpe dem, men bare om vi er sikre på at de får komme tilbake til naturen slik at de klarer seg.

OBS: Er det krise med hensyn til funn av skadde eller unge rovfugler eller ugler, så kan dere kontakte meg for råd (47415022). Jeg har lang, praktisk erfaring med rovfugleunger og voksne, både i oppfostring og rehabilitering for tilbakesetting i natur, jeg kan og veilede og sette dere i kontakt med veterinærer, politi, viltnemda eller andre myndigheter; det som vil være best for fuglen. For generell spørsmål/henvendelser: ellen.hagen.9@gmail.com

For andre småfugler, ring gjerne til nærmeste veterinær eller ornitologiskeavdeliger for råd.

Finn sjekkliste nedenfor (via birdandmoon.com).

baby-bird-flowchart

Leave a comment